• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Het volgende verhaal wil ik jullie niet onthouden:

 

Het was zo’n 10 jaar geleden dat ik mijn eerste dogtag vond. Op een perceel waar nogal wat overhoop was gehaald i.v.m. de aanleg van de Betuwelijn.

Het plaatje behoorde toe aan ene Russell S Rodgers.

Na enig zoeken kwam ik er achter dat hij bij de z.g.n. “Screaming Eagles” had gediend. Dit was de bijnaam die de soldaten gaven aan de 101 ste Luchtlandingsdivisie. Deze groep heeft heel veel gestreden hier in de omgeving op het laatst van de oorlog.

Met behulp van de familie Florissen uit de plaats Opheusden ( zij zijn erelid van de Screaming Eagles ) kon ik achter het adres komen van de familie Russell.

Na het plaatje en nog wat extra info van mijn kant opgestuurd te hebben naar hen kreeg ik een leuke brief van hen terug. Hierbij zaten ook nog wat foto’s van hem.

Zoals hij schreef: “ I jumped into Holland on the 14th of September 1944 just outside the place of Best”. Hij had niet gemerkt dat hij zijn dogtag had verloren.

Mr. Rodgers was onderscheiden met de Bronzen Ster, het Paarse Hart,de Parachute Vleugel, en verder nog Belgische en Hollandse onderscheidingen.

Ook was hij voorzitter van de Screaming Eagles in Amerika!

 

Een goed jaar later vond ik, met tussenpozen van een paar weken , nog twee dogtags.

Hierbij ging het om de soldaat Allen S Taylor en Phillip NIchols. Dit laatste plaatje was in drie stukken gebroken.

Phillip Nichols heeft gediend in het 327 ste Zweefvlieg Infanterie Regiment en in de luchtlandings divisie The Screaming Eagles.

Hij is gedecoreerd met de Zilveren Ster voor de actie “operatie Oscar” in de nacht van 31 jan-1febr 1945. Hier bracht hij gewonden over de rivier bij Schweighausen gelegen in het Franse département Alsace.

Hij was een z.g.n. rear gunner ( BAR gunner ) in de E compagnie van het 327 ste Zweefvlieg Infanterie Regiment.

Rear gunners gaven vuurdekking in de achterhoede.

Helaas is Phillip overleden in 2003 in de plaats Lansing.

Uiteindelijk was het de reporter van het lokale dagblad “the Lansing State Journal “ die op Facebook in een week tijd er achter kwam wie de familie Nichols was en waar zij woonden.

Zij waren erg verrast dat er een dogtag naar hen onderweg was met nog extra info over de vindplaats e.d. en hebben hier een leuke reactie op gegeven.

 

De derde dogtag was van soldaat Allen S Taylor.

Allen heeft gediend in het 101 ste luchtlandingsdivisie. Hij was sergeant in het 502e Parachute Infanterie Regiment.

Hij is ook onderscheiden met de Zilveren Ster.

Allen is overleden in 1994.

Na diverse zoekpogingen over Allen liep het spoor telkens op niets uit totdat ik in 2015,voor de tweede keer, een oproep via Facebook zette om assistentie.

Het was onze buurvrouw die me tipte dat er een mededeling  stond in  the lokale krant “the Waynesborough Herald “  dat de vrouw van Allen was overleden. Hierin stonden de diverse namen van de kinderen maar jammer genoeg geen contactadressen.

Met e-mailen lukte me het maar niet om de juiste personen te pakken te krijgen. Hierna een oproep voor assistentie geplaatst op de site: www.Fold3.Blog.com.

. Dit is een site waar men gegevens uit kan wisselen over de familiegegevens van personen welke hebben deelgenomen aan de Amerikaanse Burgeroorlog.

Hierop reageerde  iemand uit Texas die het leuk vond om zich hiermee bezig te houden.

Deze persoon kwam na een paar weken met de verlossende mededeling dat het hem was gelukt om de juiste familie in beeld te krijgen!

Deze familie was ook erg blij met de opgestuurde dogtag en de zijdelingse informatie over de vindplaats met foto’s.

Na ruim 10 jaar zoeken en maar weer proberen vielen uiteindelijk de stukjes puzzel toch in elkaar!

Met dank aan allen die me hebben willen assisteren in deze zoektocht!

 

Met zoekgroet,

Piet van Schuppen.

 

Zoektip: dogtag gevonden?...probeer in contact te komen met de lokale krant van de geboorteplaats van de soldaat.